objednávky přijímáme na tel.

tel. 317 777 371



email: vejce.matousek@seznam.cz


Otevírací doba

pondělí - středa zavřeno


čtvrtek + pátek 16:00 - 18:00


sobota 9:00 - 11:00



neděle zavřeno



Mňamky z vajíček

Vaječná pomazánka

Suroviny

4 oloupaná natvrdo uvařená vejce, 3 lžíce majonézy, 1 lžíce čerstvého kopru nasekaného nadrobno, 10 tenkých plátků bílého chleba, 2 lžíce másla, sladká paprika, sůl, pepř, rajče na ozdobení nakrájené na čtvrtky.
Postup

V misce nahrubo rozetřené vidličkou oloupaná a rozkrojená vejce, přidáme majonézu, sladkou papriku, sůl, pepř a kopr. Důkladně promícháme. Směs můžeme uchovat v lednici několik dnů. Pět plátků chleba potřeme na jedné straně máslem a navrch rozetřeme vaječnou pomazánku. Pomažeme zbývající chleba máslem a plátky položíme namazanou stranou na vaječnou směs. Nožem překrojíme na čtvrtiny a podáváme ozdobené rajčetem.




Vaječné kari

Suroviny

4 vejce uvařené natvrdo, 1 cibuli, 1 - 2 stroučky česneku, 2 lžíce hladké mouky, 4 rajčata, 2 lžíce kečupu nebo rajčatového protlaku, sůl, šťáva z 1/2 citronu, voda na podlití podle potřeby, 2 lžíce jemně posekané pažitky.
Postup

Na tuku pokrájíme nadrobno pokrájenou cibuli a na tenké plátky pokrájený česnek. kari kořením, moukou a krátce osmahneme. Přidáme na malé kousky pokrájená rajčata, kečup nebo protlak, vodu a mícháme, až se vytvoří hustá omáčka. Vaříme asi 5 minut. Osolíme, dochutíme citrónovou šťávou, do omáčky vložíme na čtvrtiny pokrájená vejce a ještě krátce prohřejeme. Před podáváním vmícháme pažitku.




Čínská vejce s cibulovou omáčkou

Suroviny

8 vajec, 4 hrnky vody, 3 sáčky černého porcovaného čaje, 1 lžička soli, 2 lžíce sojové omáčky. 2 hvězdičky badyánu.
Cibulová omáčka: 2 cibule, 3 lžíce tuku, 3 lžíce hladké mouky, 1/2 kostky masoxu, pepř, sůl, citrónová šťáva, 3 hrnky vody.
Postup

Dobře umytá vejce vložíme do studené vody, přivedeme k varu a vaříme 6 minut. Poté je vyjmeme, po celém povrchu naťukáme skořápku, ale neloupeme. Do vroucí vody nasypeme sůl, předáme sáčky s čajem, sójovou omáčku a badyán. Vložíme zpět vejce a zvolna vaříme dalších 25 minut. Poté odstavíme z ohně a necháme vejce stát v odvaru dalších 8 hodin. Poté je vyjmeme a oloupeme. Na talíři přelijeme cibulovou omáčkou a podáváme s vařenými brambory.
Cibulová omáčka: Na tuku osmahneme nadrobno pokrájenou cibuli, posypeme moukou a za stálého míchání připravíme cibulovou jíšku. Zalijeme ji vodou a dobře prošleháme. Přidáme masox a vaříme asi 20 minut. Hotovou omáčku osolíme, opepříme a dochutíme citrónovou šťávou. Někdy můžeme pro změnu omáčku rozmixovat a přidat 2 lžíce kopru nebo najemno postrouhaného křenu.




  

Vaječná omeleta ála Brillat Savarin


Ingredience:
8 vajec, 4 lžíce oleje, 4 lžíce smetany, 200 g krůtích prsou, 100 g žampionů, 2 cibule s natí, bílý pepř, sůl
Postup přípravy: Na rozpáleném oleji opečeme malé kousky krůtího masa, okořeníme a přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a plátky žampionů. Zvlášť ušleháme vždy dvě vejce se smetanou a vlijeme na horkou pánev s trochou oleje. Pečeme po obou stranách až je omeleta krásně nabobtnalá. Na talíři omeletu naplníme, ozdobíme a ihned podáváme s pečivem a červeným vínem.


                                                                           

Vaječný řízek


Ingredience:
2 vejce, sůl, pepř, strouhanka (na jedno vejce 1/2 lžíce strouhanky), kapka mléka, tuk
Postup přípravy: Všechny ingredience rozšleháme, na pánvi rozpálíme tuk a nalijeme cca 2 lžíce rozšlehaných vajec. Ono se to rozteče a krásně naskočí, po chvilce obrátíme a opečeme z druhé strany. Ihned dáváme na chléb, který pomažeme hořčicí, zdobíme cibulí, okurkou, rajčetem, zkrátka libovolnou zeleninou. Rychlá svačina nebo i večeře. Toto množství je na 4-5 chlebů.



Vaječný salát s jogurtem, křenem a čínským zelím


Ingredience:
6 vajec, 1 bílý jogurt Hollandia (500 g), 2-4 cm křenu, 4 rajčata, 1/2 malého čínského zelí, 1/2 velké petržele, 1 hrst sekané petrželky, 1 lžička mořské soli, 1 miska naklíčené vojtěšky (nemusí být)
Postup přípravy: Spaříme v kastrolku rajčata, oloupeme je. Poté ve vařicí vodě uvaříme vajíčka natvrdo. Do mísy nastrouháme najemno křen a petržel, přidáme sekanou petrželku a sůl, případně vojtěšku, důkladně promícháme, přidáme jogurt a nahrubo strouhané čínské zelí, promícháme. Pokrájíme rajčata a vajíčka, která se mezitím uvařila, na osminky, přidáme do mísy a zlehka vmícháme do salátu. Necháme chvíli zaležet.



Aspiková vaječná tlačenka


Ingredience
200 g šunkového salámu, 1 malá majonéza, 1,5 lžice práškové želatiny, 1 Moravanka (zeleninová směs ve sladkokyselém nálevu), 5 vajec natvrdo, sůl, pepř
Postup přípravy: Slejeme nálev z Moravanky a dáme do něj na 2 hodiny nabobtnat želatinu, pak mírně zahřejeme aby se rozpustila (nevaříme). Do toho přidáme všechny ingredience pokrájené na kostičky, včetně zeleniny z Moravanky a opatrně promícháme a dochutíme solí a pepřem. Vlijeme do igelitem vyloženého srnčího hřbetu (lépe se vyndává), nebo plníme do tlačenkové nohavice. Dáme do ledničky ztuhnout. Krájíme na plátky.


Vaječný koňak vařený - 1930


Ingredience:
Rozpočet I.: 1/2 l mléka, 200 g cukru, 3 cm vanilky, 8 žloutků 1/8 l lihu
Rozpočet II.: 1 l mléka, 50 g čajového másla, 350 g cukru, 12 žloutků, 3 cm vanilky, 3/16 l lihu - Postup je stejný, avšak do mléka přidáme ještě máslo
Postup přípravy: V kotlíku zamícháme v syrovém mléce nebo smetaně vanilku v celku, moučkový cukr a žloutky. Kotlík s obsahem postavíme do kastrolu s horkou vodou a na plotně šleháme, až zhoustne. Pak je dáme vychladnouti, vanilku vyndáme (usušenou můžeme upotřebiti do buchet) a zamicháme do něho líh.
Ingredience si můžeme upravit do dnešní doby a vlastní chuti. Tento vaječný koňak je lehčeji stravitelný bez alkoholu jej můžem podávat dětem.